Mr vård & omsorg

Mr vård & omsorg
Johan Berger är coach, föreläsare och handledare inom vård & omsorg

onsdag 4 mars 2015

Möjligheter och omöjligheter

Lustigt nog består arbete med människor till skillnad från många andra branscher inom arbetslivet av ganska inrutade dagar och arbetsbeskrivningar. Det kan upplevas som en ofrihet eller trygghet att veta precis vad man ska göra när man kommer till jobbet inom vård & omsorg. Dock kan man aldrig veta vad som ska hända just idag. För så är det ju när människor arbetar med människor i relationer.

Man kunde kanske tro att ett relationellt intimt och ofta med helhetsansvar för individen, arbetsnära yrke skulle vara mer dynamiskt och omväxlande. Men faktum är att tredje part i sina grundläggande basala behov som ser ungefär likadana ut varje dag och vecka efter vecka inte är i behov av en dynamisk vardag. Tvärtom.

Kanske ingenstans i någon annan bransch ser vi lika mycket detaljerade arbetsbeskrivningar,rutiner, scheman, bemötandeplaner, medicinlistor, mätningar etc in i minsta detalj som inom just vård & omsorg.

Det som är dynamiskt i vård & omsorg är relationen till människan som tar emot hjälpen och möjligheten att skapa och bibehålla en positiv förändring i dennes liv.

Allt detta sammantaget ställer höga krav på anpassningsförmåga, kontinuitet och uthållighet hos personalen som arbetar. Det är heller inte alltid möjligt att få feedback i realtid från de som tar emot vår hjälp. Många gånger gäller det att hitta stödet och den personliga utvecklingen i arbetsgruppen eller inom organisationen och om det stödet inte finns måste vi söka stödet utanför jobbet.

Och om vi inte får stödet där heller. Ja, det är då omöjligheterna börjar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar